Jämför innan du lånar

Funderar du på att ta ett lån till dig själv eller till ditt företag du tänkt starta? Smart är då att verkligen finkamma bland långivarna för att hitta det lån med bäst villkor för just din finansiella situation – speciellt om det är ett företag du vill finansiera med lånet.

Om du behöver låna pengar är det viktigt att du jämför lån och också jämför olika långivare, gör du ett noga förarbete kan du nämligen hitta det bästa lånet för just dig och din finansiella situation. Och titta bortom de traditionella bankerna. I vissa fall kan du nämligen tjäna på att vara otrogen mot banken och välja en annan långivare i stället då detta kan ge dig långt mer förmånliga villkor och återbetalningsplaner med mera. Men visst finns det en hel del saker att tänka på. Bland annat skriver Konsumentverkets Hallå konsument om alla saker man ska ha klart för sig innan man lånar för att undvika att sätta sig själv i en skuldfälla. Man skriver till exempel både om vilka typer av lån som finns att välja, vad ränta är och trycker på vikten av att jämföra både villkor och kostnader för lånet innan man tackar ja till de lånade slantarna.

Unga mest oroade över sin ekonomi

En vanlig fördom är att det främst är unga som tar lån, och då framförallt de så kallade snabblånen för att fort få in pengar att upprätthålla sin livsstil med, men det stämmer faktiskt inte. Sanningen är att unga är de som oroar sig mest över sin ekonomi, och därför också tänker mer på hur de spenderar sina pengar och hur de lånar än vad de äldre generationerna gör. Det är något som framkommit av en Novus-undersökning som Dagens Nyheter skriver om. Anledningen till varför det är på det viset sägs även vara att äldre samlat på sig mer kunskap om ekonomi och lånemarknaden än vad unga har, många yngre vet till exempel inte hur man ska gå tillväga för att ta andra typer av lån än via sms till exempel. Så hur ska man göra för att få lån hos banken, om man till exempel vill använda lånet till att starta ett företag säg? Det är något som bankmannen Peter delar med sig av tips på i en intervju men Dagens Industri:

  • Ta med din affärsplan och färdigställda prognoser för hur företagets framtid väntas se ut, detta för att kunna visa att företaget har goda chanser att dra in pengar så att lånet kan betalas tillbaka.
  • Låna lite i taget, det är lättare för ett företag i startup-skede att låna till mindre ting först såsom enskilda maskiner och saker än att försöka låna till större långsiktiga projekt innan företaget inte hunnit starta upp.
  • Lån avslås oftast när ovanstående två punkter inte uppfylls, eller för att företagsidén redan finns som företag på marknaden då detta innebär att konkurrensläget är förskjutet redan från start i och med att företaget inte ännu ens hunnit starta.