En ny undersökning gjord av studenter på Handels visar att om annonsörer börjar kräva mer av konsumenterna så kommer det få en ökad effekt på annons- och varumärkesattityden.
Att gå kurser i marknadsföring är otroligt bra, men viktigt är även att få de stora plattformarna som finns online att vara uppdaterad på det mänskliga beteendet. För om man anpassar annonserna på sina plattformar på ett mer effektivt sätt kommer man med det att få fler som vill annonsera där då man kan påvisa bättre effekter av annonserna. Nu har två studenter från Handelshögskolan i Stockholm kommit fram till resultatet av en studie de gjort som och som visar svart på vitt att vi människor vill göra så bra val som möjligt och om vi gjort en liten ansträngning innan vi ser eller är med om något så tenderar vi att göra upplevelsen mer positiv än om vi får något slängt rakt i ansiktet utan någon ansträngning.
Kognitiv dissonans
Den studie som studenterna gjorde var att dela in 388 personer i tre grupper där de fick se en reklamfilm men komma till den på olika sätt. Den första gruppen klickade på filmen på en gång, den andra blev tvungen att klicka på ett pop-up fönster först och den tredje gruppen lurades i att tro att de gjorde ett aktivt val, trots detta var en illusion.
“Experimentet visade att de grupper som tvingades klicka upp ett pop up-fönster eller aktivt välja film, ansåg sig ha gjort en större insats i att se reklamfilmen än gruppen som bara behövde klicka på play. Dessutom gav de två grupperna högre betyg åt både reklamfilmen och annonsören.” (läs mer)
Detta kallas för kognitiv dissonans och handlar om att vi människor vill göra så bra val som möjligt för att ha kognitiv balans i våra liv. Alla känner väl till räven som inte når bären och med det anser att de är sura.